Implantologie

 

Wat is implantologie?

Implantologie is het plaatsen van titanium schroefvormige kunsttandwortels. Deze schroeven kunnen gebruikt worden om steun te geven aan een gebitsprothese of om natuurlijke gebitselementen op een vaste manier te vervangen.

Vervanging van alle tanden

Overkappingsprothese

Wanneer er geen natuurlijke tanden meer aanwezig zijn in een kaak en de uitneembare prothese zit te los, biedt een overkappingsprothese een goede oplossing. De uitneembare prothese wordt dan vastgeklikt op een baar of knopjes ondersteund door implantaten. De prothese blijft uitneembaar en kan gemakkelijk gereinigd worden.  In de onderkaak worden hiervoor 2 tot 4 implantaten geplaatst, in de bovenkaak zijn er minstens 4 implantaten noodzakelijk.

Vaste volledige brug 

Indien in de tandenboog alle tanden ontbreken kan een vaste brug op meerdere implantaten worden vervaardigd. Deze oplossing is niet uitneembaar en benadert de eigen tanden.

 

Vervanging van 1 of enkele tanden

Eerste raadpleging en behandeling

Implantaten plaatsen is een technisch hoogstaande en dus dure behandeling. Er is dan ook een grondig vooronderzoek nodig om tot een goed behandelplan te komen, aangepast aan de noden en wensen van de patiënt. Een grondig mondonderzoek wordt uitgevoerd tijdens een eerste raadpleging. Eventueel worden er radiologische beelden genomen. Een gedetailleerde kostenraming wordt overlopen met de patiënt. Soms is het nodig om via extra radiologisch beeldmateriaal het volume en de kwaliteit van het bot te evalueren. De patiënt wordt dan naar het ziekenhuis gestuurd om een Cone Beam CT te laten nemen.  

Een behandeling met implantaten wordt niet terugbetaald door de ziekteverzekering.  Uitzondering is de overkappingsprothese op 2 implantaten in de onderkaak, bij patiënten van ouder dan 70 jaar die reeds 1 jaar, zonder succes, een uitneembaar kunstgebit dragen.

Catherine en Roel

Parodontologen